Шановні відвідувачі сайту, тривають технічні роботи.

Наразі ми проводимо оновлення платформи сайту та модернізуємо сервіси і сторінки.
У роботі сайту можливі перебої, а також деякі сторінки можуть відображатися з помилками.
Приносимо вибачення за тимчасові незручності.

Інклюзивна освіта: теорія і практика

inkljuzija

 

 

Інклюзивна освіта – перспектива нова,

Хоч різні можливості – рівні права!

Кожна дитина – це цілий світ,

Освіта, повага і рівність для всіх!

 

Розвиток сучасного суспільства України і процеси інтеграції в європейську спільноту гостро ставлять питання забезпечення соціального захисту громадян країни, особливо тих, хто потребує її найбільше – це діти з особливими освітніми потребами. До груп таких дітей належать: діти з порушенням психофізичного розвитку, з обмеженими можливостями здоровя, інваліди, діти із різних соціально вразливих груп тощо. Поняття «особливі освітні потреби» передбачає такі види потреб, що виходять за межі загальноприйнятої норми і залежать від розумової, фізичної недостатності або певних труднощів, які пов’язані з навчанням і потребують спеціальної медико-соціальної та психолого-педагогічної уваги і послуг для можливостей розвитку їх особистого потенціалу.

Конвенція ООН про права дитини, як документ міжнародного рівня, висуває вимоги до кожної держави щодо розробки та вдосконалення законодавчої бази для виконання важливого принципу усіх демократичних суспільств, що кожна дитина, незалежно від стану її здоров’я, наявності інтелектуального або розумового порушення має право на одержання якісної освіти.

Однією із форм навчання дітей з особливими освітніми потребами є визнана в багатьох країнах світу інклюзивна форма навчання. Інклюзивна освіта - це система освітніх послуг, що базується на принципі забезпечення основного права дитини на освіту та права навчатися за місцем проживання в умовах загальноосвітнього закладу. Для забезпечення рівних можливостей доступу до якісної освіти інклюзивні навчальні заклади спрямовують свою діяльність на здійснення адаптації програм, планів, форм і методів навчання та ресурси до індивідуальних потреб дітей з особливими освітніми потребами.

Наукова бібліотека Рівненського державного гуманітарного університету пропонує віртуальну виставку за темою «Інклюзивна освіта: теорія і практика», яка містить інформацію про видання, що знаходяться у фондах наукової бібліотеки з питань навчання і виховання дітей з особливими освітніми потребами та впровадження інклюзивного навчання.

Віртуальна виставка містить наступні розділи:

1.     Основні положення інклюзивної освіти.

2.     Інклюзивна освіта – від основ до практики.

3.     Професійна підготовка учителів до роботи в інклюзивному освітньому середовищі.

4.     Інклюзивний освітній простір дошкільного навчального закладу.

5.  Діти з особливими потребами в загальноосвітньому просторі.

Віртуальна вставка розрахована на широке коло науковців, докторантів, аспірантів, викладачів, педагогів, студентів та всіх тих, хто цікавиться проблемами інклюзивної освіти.

 

 

Наукова бібліотека - освітній, науковий, інформаційний та культурно-просвітницький підрозділ Рівненського державного гуманітарного університету (РДГУ).

Детальніше

Статистика відвідувань

СьогодніСьогодні514
ВчораВчора279
За тижденьЗа тиждень1485
За місяцьЗа місяць6227
ВсьогоВсього132599
Найбільше 675 : 02-12-2023

Контакти

м. Рівне, вул. Пластова, 31
Україна

E-mail: library@rshu.edu.ua

тел. (0362) 63 33 45