Шановні відвідувачі сайту, тривають технічні роботи.

Наразі ми проводимо оновлення платформи сайту та модернізуємо сервіси і сторінки.
У роботі сайту можливі перебої, а також деякі сторінки можуть відображатися з помилками.
Приносимо вибачення за тимчасові незручності.

Теорія вільного виховання Жан-Жака Руссо

 

j 1  

Французький філософ і письменник Жан-Жак Руссо належить до найвидатніших і найвідоміших педагогів світу. Н ародився 28 червня 1712 року в Женеві у сім'ї ремісника-годинникаря . Рано залишившись сиротою, Жан-Жак Руссо знайшов покровителів - священників. Він зайнявся самоосвітою, навчався гри на фортепіано, зацікавився теорією музики, математикою. Жан-Жак Руссо перепробував усі професії: був переписувачем у нотаріуса, вчився на гравера, служив лакеєм , був навіть волоцюгою . Пізніше Жан-Жак Руссо отримав місце домашнього секретаря в аристократичному домі , де йому давали уроки латинської мови, навчили бездоганно говорити італійською.  

У 1740 році Жан-Жак Руссо поїхав до Ліону і знайшов місце вихователя дітей у будинку головного суду міста. Восени 1741 року Жан-Жак Руссо переїхав до Парижа. Перший час він серйозно розраховував на успіх свого винаходу - нової нотної системи. Винайдений ним нотний запис у цифрах, представлених у Паризькій академії наук , не зустрів схвалення, і йому знову довелося розраховувати на випадкові заробітки. протягом двох років Жан-Жак Руссо перебивався переписуванням нот, уроками музики, дрібною літературною працею.

У 1743 році за посередництва пані де Броля він одержав посаду секретаря французького посланника у Венеції та вже через рік залишився в дипломатичну службу і повернувся в  Париж. У Парижі Жан-Жак Руссо зійшовся з молодою білошвейкою Терезою Левасер , з якою прожив 34 роки до кінця своїх днів. У Жан-Жака  Руссо було п'ятеро дітей. Несприятливі сімейно-побутові умови змусили по Публикуй детей у виховний будинок.

Жан-Жак Руссо є автором сотень праць із філософії, соціології, права, політики, педагогіки, природознавства, мовознавства, музики та літератури.

У 1752-1762 роках Жан-Жак Руссо вніс свіжий подих в ідейне новаторство і літературно-художню творчість свого часу. Перший твір він написав у 1750 роц і на тему: «Чи посприяло відродження науки та мистецтва піднесенню звичаїв?», який приніс йому світову славу . У 1754 році з'явилася друга його робота « Про походження нерівності між людьми », а згодом у 1762 році Жан-Жак написав великий твір «Про суспільне угоду, або принципи політичного права», який є викладом його суспільної філософії. У романі « Юлія, або Нова Елоїза »вперше на межі 60-х і 70-х років XVII століття пролунало щире слово про нездоланну можливість вільної любові, що не знає стану ворожнечі і лицемірства. У педагогічному романі «Еміль, або Про виховання», написаному в 1762 році, Жан-Жак Руссо показав розбіжність феодально-шкільної системи виховання і блискуче виклав нову демократичну систему, здатну формувати та вирощувати працьовитих і доброчесних громадян, які добре знають ціну перед суспільним. інтересам. Твори Жан-Жака Руссо були точним віддзеркаленням його характеру.

Крім того, Жан-Жак Руссо писав статті з актуальних політичних, економічних, музичних та інших питань для «Енциклопедії», що редагувалася д'Аламбером і Дідро. У дусі демократичного гуманізму Жан-Жак критикував криви грабіжницької війни і віра жав свого гарячого прагнення до світу, до порятунку людства від спустошливих воєн і до перетворення всіх народів у єдину дружну родину. Ця робота була опублікована посмертно, у 1781 році.

Через важкий характер Жан-Жака Руссо, його невміння зійдеться з людьми, хворобливу свідомість, що межувала з манією переслідування, розходження у поглядах призвело до розриву відносин з друзями та кінець свого життя він провів у самоті й озлобленні.

2 липня 1778 року, повернувшись назад після тривалої прогулянки, Жан-Жак Руссо відчув гострий біль у серці і впав, пізніше, не приходячи до них, помер. Через шістнадцять років 11 жовтня 1794 року прага Жан-Жака Руссо був урочисто перенесений у Пантеон і покладений з прахом Вольтера.

В рамках діяльності «Центру психолого-педагогічної інформації» наукова бібліотека Рівненського державного гуманітарного університету пропонує своїм користувачам віртуальну виставку із серії «Класики педагогіки»: «Теорія вільного виховання Жан-Жака Руссо» .

Віртуальна в виставці презентує видання, що є у фондах наукової бібліотеки РДГУ і містить наступні розділи : 

1. Праці Жан-Жака Руссо;

2. Провідні ідеї Ж.-Ж. Руссо в сучасній педагогічній науці;

3. Ж.-Ж. Руссо про розвиток людини в умовах природного виховання;

4. Філософська система відомого просвітителя;

5. Життя й творчість Ж.-Ж. Руссо.

 

Наукова бібліотека - освітній, науковий, інформаційний та культурно-просвітницький підрозділ Рівненського державного гуманітарного університету (РДГУ).

Детальніше

Статистика відвідувань

СьогодніСьогодні195
ВчораВчора176
За тижденьЗа тиждень919
За місяцьЗа місяць3610
ВсьогоВсього136813
Найбільше 675 : 02-12-2023

Контакти

м. Рівне, вул. Пластова, 31
Україна

E-mail: library@rshu.edu.ua

тел. (0362) 63 33 45