Шановні відвідувачі сайту, тривають технічні роботи.

Наразі ми проводимо оновлення платформи сайту та модернізуємо сервіси і сторінки.
У роботі сайту можливі перебої, а також деякі сторінки можуть відображатися з помилками.
Приносимо вибачення за тимчасові незручності.

Пізнай себе і ти пізнаєш світ

 

12«Щастя наше в середині нас … Нехай ніхто не сподівається щастя ні від високих наук, ні від шановних посад, ні від багатства…Немає його ніде. Воно залежить від серця, серце – від миру, мир – від знання, знання – від Бога. Тут кінець: не ходи далі. Це є джерело всілякої втіхи, і царству його не буде кінця»  / Григорій Cковорода /
«… жодні соціальні реформи, конституції, плани і закони не будуть працювати до тих пір, допоки люди не стануть відповідальними за себе і свій розвиток, досконало не пізнають самих себе і свої вчинки, допоки не будуть прагнути повної актуалізації власного потенціалу»
/ О. Маслоу /

  Особистість людини формується шляхом самопізнання, самовизначення, самовиховання, самоконтролю, самооцінки. Саме ці процеси дозволяють людині набути таких якостей, як відповідальність, гідність, індивідуальність, громадська активність, твердість поглядів і переконань, уміння керувати власною поведінкою й діями, обмірковувати свої вчинки й відповідати за них.

  Який я? Яким би я хотів стати? Що треба робити для того, аби бути таким, як я хочу? Самопізнання дасть відповідь на перше запитання, самовизначення — на друге, а самовиховання – на третє. Самоконтроль допоможе не відхилятися від обраного шляху, а самооцінка дасть відповідь на запитання «Чи досяг я поставленої мети?».

  Самопізнання – це засіб набуття власного досвіду, початковий етап самовиховання особистості, вивчення своїх властивостей, системи цінностей, життєвих намірів, характеру. Воно дозволяє повною мірою використовувати свої можливості в навчанні, праці, у спілкуванні з іншими людьми, у занятті будь-якою справою.

  Самопізнання – це важливе й складне завдання для людини. Як не дивно, але виявляється, що зовсім нелегко пізнавати самого себе, спостерігати за собою, оцінювати самого себе. Це постійна внутрішня робота, яку ми маємо здійснювати самостійно.

  Самопізнання належить до дослідницьких напрямків, актуальних для багатьох наук про людину, її життя і діяльність. Цілком виправданим є інтерес до вивчення цієї проблеми, що висвітлюється на сторінках соціологічної, філософської, психологічної та педагогічної літератури, яка представлена у віртуальній виставці «Пізнай себе і ти пізнаєш світ», що презентує наукова бібліотека РДГУ. На сторінках цих видань користувачі мають можливість ознайомитись з тим, як осмислюють самопізнання, самовизначення, самовиховання, самоконтроль, самооцінку сучасні науковці і пропонують нам детальніше осягнути реальний стан суспільства, окремих соціальних груп та окремої особистості, яка – творець життєвої перспективи, а також виявити взаємозалежність між названими факторами.

Віртуальна виставка складається з наступних розділів:

1. Проблеми становлення особистості.

2. Особливості самопізнання та самореалізація особистості. 

   Всі видання знаходяться у фондах наукової бібліотеки РДГУ.

 

Наукова бібліотека - освітній, науковий, інформаційний та культурно-просвітницький підрозділ Рівненського державного гуманітарного університету (РДГУ).

Детальніше

Статистика відвідувань

СьогодніСьогодні120
ВчораВчора350
За тижденьЗа тиждень1194
За місяцьЗа місяць3885
ВсьогоВсього137088
Найбільше 675 : 02-12-2023

Контакти

м. Рівне, вул. Пластова, 31
Україна

E-mail: library@rshu.edu.ua

тел. (0362) 63 33 45