Шановні відвідувачі сайту, тривають технічні роботи.

Наразі ми проводимо оновлення платформи сайту та модернізуємо сервіси і сторінки.
У роботі сайту можливі перебої, а також деякі сторінки можуть відображатися з помилками.
Приносимо вибачення за тимчасові незручності.

Провідні ідеї Й. Г. Песталоцці в сучасній педагогічній практиці

 

  2. Іщенко Л. М. Програма Ради Європи "Песталоцці": як учителям узяти участь? / Л. М. Іщенко // Постметодика. – 2011. – № 3. – С. 57–60.

  У статті розглядається освітня програма Ради Європи «Песталоцці», що має на меті професійну підготовку вчителів із урахуванням нових вимог до педагога з боку суспільства, шкіл та учнів. Зазначається, що участь у програмі надасть українським освітянам можливість усвідомлено будувати процес власного професійного розвитку та брати участь в управлінні цим процесом.

 

  3. Мазур В. 10 світових ідей для виховання дитини / В. Мазур // Школа. – 2016. – № 3. – С. 6–17.

  У статті коротко висвітлюються прогресивні ідеї навчання в освітній світовій практиці. Зокрема, розглянуто теорію елементарної освіти й розвивального навчання швейцарського педагога Й. Г. Песталоцці.

 

  4. Нечитайло Т. "Природосообразная" педагогика Песталоцци / Т. Нечитайло // Дитина: про вальдорфську педагогіку. – 2004. – № 4. – С. 8-9.

  У статті розглядається життя справжнього подвижника, одного з основоположників дидактики початкового навчання Йоганнна Генріха Песталоцці, який хотів зробити світ навколо себе більш чесним і добрим, звертаючись до майбутнього світу - до дітей. Праці Й. Песталоцці наповнені найщирішим педагогічним прагненням допомогти дітям, а через них - своїй країні.

 

  5. Педагогіка Швейцарії ХVIII – початку XIX ст. // Історія зарубіжної педагогіки : навч. посіб. для студентів вищ. навч. закл. / Д. Скільський. – Київ : Смолоскип, 2011. – С. 180–201. – (Пролегомени).

  У окремому розділі навчального посібника висвітлюється педагогічне вчення Й. Г. Песталоцці, його практична й теоретична діяльність. Зазначається, що теоретична педагогіка ХІХ ст. розвивалася під значним впливом ідей педагога-демократа Й. Г. Песталоцці. Він першим після Я. - А. Коменського пришвидшив розробку основних проблем навчання і виховання молодого покоління. Підходи Й. Г. Песталоцці до вирішення ключових педагогічних проблем стали основою сучасної педагогіки.

 

 

  6. Йоганн Генріх Песталоцці (1746–1827) // Початкова освіта. Шкільний світ. – 2007. – № 44 (листоп.). – Наша вкладка «Антологія педагогічної думки».

  Стаття присвячена видатному швейцарському педагогу Й. Г. Песталоцці, котрий залишив величезну педагогічну спадщину, яка може стати у пригоді ще не одному поколінню вчителів.

 

  7. "Політика любові" у педагогічній теорії Йоганна Генріха Песталоцці // Школа. – 2014. – № 8. – С. 28–33.

  У статті зазначається, що нині учителі з усіх країн використовують у своїй педагогічній практиці досвід швейцарського педагога-демократа Й. Г. Песталоцці. На його думку, усі негаразди простих людей відбувалися тому, що вони були неосвідченими та не вміли раціонально вести господарство. Отже, у вихованні селянських дітей головними для нього були такі чинники, як розвиток задатків до праці та «діяльна любов одне до одного».

 

  8. Проскура О. Гуманістичні традиції будинку Песталоцці-Фребеля / О. Проскура // Дошкільне виховання. – 2013. – № 6. – С. 7–9.

  Стаття присвячена проблемі налагодження плідної співпраці науковців, вихователів, соціальних педагогів і родин вихованців дошкільних закладів. Зразком організації такого навчально-виховного процесу, у центрі якого – Дитина та її родина – є Песталоцці-Фребелівський Будинок у м. Берлін (Німеччина), який був заснований на основі ідей Й. Песталоцці, Ф. Фребеля, С. Русової та ін.

 

 

  9. Русаков А. Елементарна мрія Песталоцці / А. Русаков // Дошкільна освіта. – 2012. – № 3. – С. 5–12.

  У статті зазначається, що минуло вже майже два з половиною століття від початку суспільно-педагогічної діяльності Йоганна Генріха Песталоцці, від його перших експериментів. Однак програма, призначена для народної освіти в працях Й. Песталоцці, розгорталася, втілювалася і продовжує залишатися дієвою та абсолютно актуальною й до сьогодні.

 

  10. Сисоєва С. О. Нариси з історії розвитку педагогічної думки : навч. посіб. для студентів вищ. навч. закл. / С. О. Сисоєва, І. В. Соколова ; М-во освіти і науки України. – Київ : ЦУЛ, 2003. – С. 52–58.

  У навчальному посібнику розглянуто культурно-історичні та національні витоки розвитку педагогічної думки. В окремому розділі представлено біографію видатного педагога Швейцарії Й. Г. Песталоцці, педагогічна система якого, незважаючи на класову обмеженість його поглядів, мала великий вплив на формування педагогічних поглядів сучасників та наступних поколінь видатних педагогів.

 

  11. Уроки Песталоцці // Іноземні мови в навчальних закладах. – 2010. – № 4. – С. 96–98.

  У статті йдеться про наукову та творчу діяльність швейцарського педагога-демократа, засновника дидактики початкового навчання Йоганна Генріха Песталоцці. Ціною виснажливих духовних зусиль мислитель, позбавлений систематичної філософської освіти, прийшов до усвідомлення ідей, деякі з яких є цілком оригінальними й використовуються до сьогодні.

 

 

  12. Шиленко С. Видатні педагоги про збереження здоров'я дитини / С. Шиленко // Відкритий урок: розробки, технології, досвід. – 2013. – № 7–8. – С. 44–49.

  У статті зроблено короткий огляд науково-педагогічної спадщини класиків педагогіки, зокрема, Й. Песталоцці. Можна дійти висновку, що кожний з них здійснив неоціненний внесок в утвердження основоположного принципу педагогіки – зробити школу центром здоров’я.

 

Наукова бібліотека - освітній, науковий, інформаційний та культурно-просвітницький підрозділ Рівненського державного гуманітарного університету (РДГУ).

Детальніше

Статистика відвідувань

СьогодніСьогодні40
ВчораВчора164
За тижденьЗа тиждень5
За місяцьЗа місяць6412
ВсьогоВсього139615
Найбільше 675 : 02-12-2023

Контакти

м. Рівне, вул. Пластова, 31
Україна

E-mail: library@rshu.edu.ua

тел. (0362) 63 33 45