Шановні відвідувачі сайту, тривають технічні роботи.

Наразі ми проводимо оновлення платформи сайту та модернізуємо сервіси і сторінки.
У роботі сайту можливі перебої, а також деякі сторінки можуть відображатися з помилками.
Приносимо вибачення за тимчасові незручності.

Й. Г. Песталоцці про розвиток і виховання дитини

  13. Ідея гармонійного виховання Песталоцці, його теорія елементарної освіти та методика початкового навчання // Історія педагогіки : навч. посіб. для студентів вищ. навч. закл. / М. В. Левківський. – 3-тє вид., перероб. та допов. – Київ : Центр навч. л-ри, 2008. – С. 41–42.

  Основна мета виховання, за Й. Г. Песталоцці, - розвиток природних здібностей людини, що закладені в ній, постійне їх удосконалення. В романі «Лінгард і Гертруда» він показав, як можна поліпшити життя селян через організацію виховання дітей в сім’ї та школі. Про це та інше йдеться в окремому розділі навчального посібника.

 

  14. Ідея розвитку особистості – велике відкриття Й. Г. Песталоцці // Педагогіка : навч. посіб. для студентів вищ. навч. закл. / С. П. Максимюк ; М-во освіти і науки України, Рівнен. держ. гуманіт. ун-т. – Київ : Кондор, 2009. – С. 371–372.

  В окремому розділі навчального посібника висвітлено найбільший внесок Й. Г. Песталоцці в дидактику – це його ідеї розвиваючого навчання. Головною метою навчання педагог вважав пробудження розуму дітей до активної діяльності, розвиток їх пізнавальних здібностей, формування в них уміння логічно мислити і коротко висловлювати словами суть засвоєних понять.

 

 

  15. Сарапулова Є. Впорядкування думок, почуттів і вчинків дитини: виховна система Й. Г. Песталоцці / Є. Сарапулова // Дошкільне виховання. – 2003. – № 11. – С. 10–11.

  У статті зазначається, що в жодному з творів Й. Г. Песталоцці його виховна система не розкривається повністю. Тож для якнайповнішого усвідомлення методики вченого зроблено спробу аналізу багатьох його творів.

 

  16. Сарапулова Є. Формування в дитини "сил серця, розуму й руки": виховна система Й. Г. Песталоцці / Є. Сарапулова // Дошкільне виховання. – 2003. – № 10. – С. 10–11.

  У статті подається стислий огляд системи домашнього виховання геніального щвейцарського педагога Й. Г. Песталоцці.

 

 

 

  17. Педагогічна спадщина Йоганна-Генріха Песталоцці та його заповіді сімейного виховання // Пам'ятай ім'я своє : заповіді сімейної педагогіки : навч. посіб. для студентів вищ. навч. закл., в яких здійснюється підготовка пед. працівників / П. М. Щербань. – Київ : Вища шк., 2006. – С. 14–17.

  Окремий розділ навчального посібника присвячений діяльності видатного швейцарського педагога-демократа Йоганна-Генріха Песталоцці, який зробив величезний внесок у розвиток прогресивної педагогічної думки.

 

 

 

  18. Шевченко П. Ідеї трудового виховання у педагогічній творчості Й. Г. Песталоцці / П. Шевченко // Рідна школа. – 2002. – № 2. – С. 62–63.

  У статті зазначається, що в педагогічній системі Й. Г. Песталоцці ідея трудового виховання посідає чільне місце. Організація продуктивної, а також суспільно корисної праці розглядається Й. Г. Песталоцці як стрижневе завдання діяльності школи, важливий чинник підготовки молоді до існування в світі.

 

Наукова бібліотека - освітній, науковий, інформаційний та культурно-просвітницький підрозділ Рівненського державного гуманітарного університету (РДГУ).

Детальніше

Статистика відвідувань

СьогодніСьогодні113
ВчораВчора252
За тижденьЗа тиждень712
За місяцьЗа місяць113
ВсьогоВсього140322
Найбільше 675 : 02-12-2023

Контакти

м. Рівне, вул. Пластова, 31
Україна

E-mail: library@rshu.edu.ua

тел. (0362) 63 33 45